Etusivu Tiedotteet Opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasonen palkitsi visuaalisten alojen taiteilijoita

Opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasonen palkitsi visuaalisten alojen taiteilijoita

02-12-2015

Elokuvataiteen valtionpalkinnon sai dokumenttiohjaaja Markku Heikkinen ja kuvataiteen valtionpalkinnon kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikko. Kuvitustaiteen valtionpalkinnon sai kuvittaja Matti Pikkujämsä. Mediataiteen valtionpalkinnon sai kokeellinen säveltäjä Shinji Kanki. Valokuvataiteen valtionpalkinnon sai valokuvataiteilija Sanna Kannisto.

Palkinnot jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen torstaina Helsingissä. Kukin valtionpalkinto on 13 500 euroa. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.

Elokuvataiteen valtionpalkinto

Dokumenttiohjaaja Markku Heikkinen (s. 1966) on aina tehnyt elokuvansa aiheista, joilla on yhteiskunnallista merkitystä. Kun Poikien bisnes (2009) avaa katsojille pornoteollisuuden brutaalin maailman, on Talvivaaran miehet (2014) taas tärkeä ympäristöpoliittinen kannanotto. Elokuva on viime vuoden tärkeimpiä dokumenttielokuvia, yhteiskunnallinen puheenvuoro, joka tuo parjatun kaivoksen työntekijöiden näkökulman katsojan ulottuville. Maailma ei ole mustavalkoinen, ja lopulta katsoja saa tehdä johtopäätökset.

Tänä vuonna valmistunut Olipa kerran seminaari taas kertoo Kajaanin opettajankoulutuksen lakkauttamisesta ja siihen liittyvästä taistelusta. Elokuva ottaa reippaasti kantaa, ja yksittäistapauksesta kasvaa laajempi kuva maamme reuna-alueita koskettavasta rakennemuutoksesta. Tarkasti leikattu ja ammattitaitoinen elokuva on tehty kokonaan ilman tavanomaisten rahoittajien, Suomen Elokuvasäätiön ja Yleisradion, tukea. Sanomisen tarve on ollut ilmeisen pakottava.

Dokumenttielokuvan perustehtävä on kertoa todellisesta maailmasta ja vaikuttaa siihen. Markku Heikkisestä on kasvamassa Kainuun dokumentaarinen ääni, jonka puheenvuoroilla on valtakunnallista merkitystä.

Kuvataiteen valtionpalkinto

Kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikon (s. 1968) työskentelylle ominaista on uskallus liikkua kohti tekijälle entuudestaan tuntemattomia alueita - tutkivalla ja muotokieleensä tarkkaan paneutuvalla asenteella. Monipuolisuus ja uudistumiskyky näkyvät taiteilijan teoksissa luontevana liikkeenä aineettomasta aineelliseen; liukuna objektista tilallisiin ja paikkasidonnaisiin teoksiin. Ilmaisukeinoinaan Rannikko käyttää niin kuvanveiston, maalaustaiteen kuin liikkuvan kuvan elementtejä. Teosten käsitteellisyys yhdistyy visuaalisesti kiinnostaviin ja kiehtoviin ratkaisuihin, mikä tuo Rannikon taiteeseen sekä varman että yllättävän otteen.

Taiteellista ammattitaitoaan Rannikko on jakanut sekä opettajan työssään että osallistumalla keskusteluun taiteen prosenttiperiaatteesta. Rannikon teoksia on ollut esillä laajasti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Vuonna 2011 hän edusti Suomea Venetsian 54. biennaalissa. Vesa-Pekka Rannikon seuraava laajempi yksityisnäyttely on Forum Boxissa keväällä 2016

Kuvitustaiteen valtionpalkinto

Kuvittaja Matti Pikkujämsällä (s. 1976) on pitkä työhistoria lehti- ja kirjankuvituksen parissa. Pikkujämsä on kuvittanut useita lastenkirjoja, joista kaksi on ollut Finlandia Junior -palkintoehdokkaana. Pikkujämsän kuvitustekniikka on ilmaisuvoimainen ja herkkä ja hänen omaleimainen tyylinsä on avoin uusille kokeiluille. Hänen kädenjälkeensä on voinut tutustua niin Helsingin Sanomien, Annan, Imagen kuin monen muunkin lehden sivuilla.

Kirja- ja lehtikuvitusten lisäksi Pikkujämsä on suunnitellut tekstiilejä muun muassa Marimekolle, Samujille ja Lapuan Kankureille. Lisäksi hänen töitään on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä.

Pikkujämsän tuoreimpia projekteja on livemaalausmuotokuva, eli elävän mallin tallentaminen tauluksi taiteilijan tunnistettavalla ja omaleimaisella tyylillä. Projekti tuo kuvan tekemisen lähelle yleisöä, kun kuvitustapahtumassa syntyy kohtaaminen tekijän ja kohteen välillä. Tekemisen prosessi avataan ja tehdään näkyväksi sekä maalaustapahtumassa että verkossa, jossa muotokuvat malleineen ovat nähtävillä.

Vuonna 2013 Pikkujämsä palkittiin kuvituksistaan Rudolf Koivu -palkinnolla.

Mediataiteen valtionpalkinto

Kokeellinen säveltäjä, kouluttaja ja tuottaja Shinji Kanki (s. 1953) on tehnyt monipuolisen, poikkitaiteellisen ja pitkän uran äänitaiteen parissa. Hän on asunut ja työskennellyt Suomessa vuodesta 1985 ja aloitti uransa täällä nykytanssin parissa. Hänen monipuolinen toimintansa käsittää kokeellista musiikkia, äänitaidetta ja kokeellisia radiolähetyksiä. Opettajana hän on toiminut alan korkeakouluissa sekä Suomessa että Euroopassa ja Japanissa.

Vuonna 2014 Shinji Kanki organisoi ja kuratoi suomalaisen äänitaiteen näyttelyn Tokioon. Näyttelyssä kävi yli 14 000 henkilöä. Hänen viimeisin teoksensa oli esillä Mäntän kuvataideviikoilla vuonna 2015. Shinji Kanki on ollut myös aktiivinen monissa ulkomailta Suomeen muuttaneiden taiteilijoiden yhteishankkeissa, kuten vuonna 2011 toteutetussa Fake Finn Festival of Experimental Live Arts -tapahtumassa.

Valokuvataiteen valtionpalkinto

Valokuvataiteilija Sanna Kannisto (s. 1974) on valokuvannut luonnon lajien moninaisuutta lähes vuosikymmenen ajan. Vuosien varrella Kannisto on kehittänyt omaleimaisen kuvallisen ilmaisutavan, jossa yhdistyvät luontokuvaus, valokuvataiteen keskeiset kysymykset ja tieteelliset tavat esittää luontoa. Hän on tehnyt useita kuvausmatkoja Etelä- ja Väli-Amerikan sademetsiin ja viime aikoina myös eurooppalaisiin metsiin.

Kanniston valokuvissa eläinten, kasvien ja elinympäristöjen lajirunsaus yhdistyy kysymykseen tieteellisen mittaamisen ja luokittelun rajallisuudesta. Kanniston ainutlaatuinen työ on herättänyt paitsi ihastusta valokuvataiteen kentällä, myös ansaittua huomiota nyt käytävässä kansainvälisessä filosofisessa keskustelussa elämän luonteesta ja ympäristömme tilasta.

Sanna Kannisto on yksi kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia valokuvaajia. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi hän on tehnyt useita merkittäviä valokuvakirjoja, muun muassa arvostetun yhdysvaltalaisen Aperture-kustantamon julkaiseman vuonna 2011 ilmestyneen teoksen Fieldwork.

- - -

Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimet, valtion taidetoimikunnat, myöntävät valtionpalkintoja tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta kunkin taiteen alan hyväksi.

Lisätietoja:
- elokuva- ja mediataide: erityisasiantuntija Hanna Susitaival, Taiteen edistämiskeskus, puh.0295 330 910
- kuva- ja valokuvataide: erityisasiantuntija Nea Leo, Taiteen edistämiskeskus, puh.0295 330 718
- kuvitustaide: erityisasiantuntija Viivi Seirala, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 707

Kuvia tilaisuudesta 

Etusivu Tiedotteet Opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasonen palkitsi visuaalisten alojen taiteilijoita