Etusivu Tiedotteet Nuorisotakuuta vauhditetaan vahvistamalla oppisopimuskoulutusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista

Nuorisotakuuta vauhditetaan vahvistamalla oppisopimuskoulutusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista

tiedote
18-03-2013

Opetusministeri Jukka Gustafssonin asettama työryhmä esittää uusia konsteja hallituksen nuorisotakuun toteuttamiseksi. Ehdotukset vahvistaisivat oppisopimuskoulutusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Oppisopimuskoulutuksella vapautetaan paikkoja oppilaitoksissa nuorisotakuun kohderyhmälle.

Hallitus toteuttaa nuorisotakuun. Hallituksen puolivälitarkistuksen kannanoton mukaisesti hallitus tukee nuorten työssä oppimista laajentamalla oppisopimuskoulutusta ja kehittämällä sen rinnalla nuorille suunnattua joustavampaa koulutusta ja työtä yhdistävää mallia. Toimenpiteet kohdennetaan alle 25-vuotiaille, vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa oleville nuorille.


Opetusministeri Jukka Gustafssonin asettama työryhmä on tehnyt ehdotuksia toimenpiteistä, joilla vahvistetaan koulutuksen ja työn yhdistämistä.


• Opiskelijan mahdollisuuksia siirtyä oppilaitosmuotoisesta koulutuksesta oppisopimuskoulutukseen edistetään. Opiskelija voisi esimerkiksi opiskella kaksi vuotta oppilaitosmuotoisessa koulutuksessa ja vuoden oppisopimuskoulutuksessa. Tämän työryhmä arvioi lisäävän oppisopimusopiskelijoiden määrää 1000 opiskelijalla. Kustannukset ovat kunnille 6,4 miljoonaa ja valtiolle 4,9 miljoonaa euroa, yhteensä 11,3 miljoonaa euroa.
• Nuorten oppisopimuskoulutukseen luodaan ennakkojakso. Ennakkojakson aikana nuorella on mahdollisuus tutustua ei-työsopimussuhteisesti työpaikkaan ja työnantajalla nuoreen.
• Ammatillisen perustutkinnon osan suorittamista oppisopimuskoulutuksessa edistetään.
• Työpaikalla tapahtuvaa oppimista kokonaisuutena edistetään. Monipuolistetaan ei-työsopimussuhteisen työssäoppimisen toteutustapoja ja kehitetään työssäoppimisen laatua koulutuksen järjestäjien ja työpaikkojen yhteistyössä. Ehdotuksen tavoitteena on työssäoppimispaikkojen lisääminen ja työpaikalla tapahtuvan opiskelun ja ohjauksen vahvistaminen.

Työryhmä arvioi ehdotustensa kokonaiskustannuksiksi 32,2 miljoonaa euroa, josta valtion osuudeksi tulisi 22,7 miljoonaa ja kuntien 9,5 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:


- Kehittämisjohtaja Saana Siekkinen (SAK), 020 774 0153
- Erityisavustaja Aleksi Kalenius, 040 125 1032

  nuorisotakuu_logo

Lisätietoa nuorisotakuusta

Etusivu Tiedotteet Nuorisotakuuta vauhditetaan vahvistamalla oppisopimuskoulutusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista