Mainpage Press releases

Rask: Laivahenkilöstön turvallisuuskoulutusta lisätään

tiedote
13-01-2000

- Tähän saakka turvallisuuskoulutus on ollut pakollista vain tietylle osalle laivahenkilökuntaa. Tulevaisuudessa koulutus koskee laivan koko henkilökuntaa aina hajuvesiosaston myyjään saakka, kertoi opetusministeri Maija Rask torstaina Lohjalla Merenkulun turvallisuuskoulutuskeskuksen rakennushankkeiden lehdistötilaisuudessa.

- Jokaisen laivalla työskentelevän on osattava hätätilanteen vaatimat toimet matkustajien ja itsensä pelastamiseksi. Jos kysyntää ilmenee, pelastautumiskeskus voi järjestää kursseja myös matkustajille.

Merenkulun turvallisuuskoulutuskeskus, Meriturva muodostuu kolmesta yksiköstä: Espoon Otaniemen aluksenkäsittelysimulaattorista, Kirkkonummen Upinniemen laivapalokoulutussimulaattorista sekä Lohjalle rakennettavasta allassimulaattorista.

Otaniemen aluksenkäsittelysimulaattorin peruskorjaus- ja muutostyöt alkavat ensi vuoden alussa, ja niiden arvioidaan valmistuvan helmikuussa 2002. Lohjan allassimulaattorin rakentaminen alkaa kesällä 2001, ja sen sekä asuntolan peruskorjauksen arvioidaan valmistuvan huhtikuussa 2003.

- Pelastautumiskoulutuskeskuksen rakentaminen maksaa noin 87 miljoonaa markkaa. Muita esitettyjä paikkakuntia taloudellisemmaksi Lohjan tekee se, että valtiolla on siellä käyttämättömänä entinen väestönsuojelukoulu, jonka opetus-, huolto- ja majoitustiloja voidaan peruskorjaamalla hyödyntää.

Meriturva-hankkeen suunnitteluvaiheessa keskusteltiin perusteellisesti myös siitä, toteutetaanko pelastautumiskoulutuskeskus avomeri- vai allasmallilla. Allasvaihtoehto voitti, koska siinä koulutuksessa päästään parempiin tuloksiin, kun kaikkia olosuhteita voidaan säädellä. Säädeltävistä olosuhteista johtuen koulutus on myös huomattavasti turvallisempaa.

Koulutusta tullaan antamaan 2 000-3 000 henkilölle vuosittain: merenkulkualan koulutusta järjestävien oppilaitosten opiskelijoille sekä puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen, merenkulkuhallinnon ja kauppalaivaston henkilökunnalle.

- - -

Lisätietoja:
- Meriturvan johtaja, merikapteeni Kari Lehtosalo (Opetushallitus), puh. (09) 7747 7202
- opetusneuvos Seppo Niinivaara (opetusministeriö), puh. (09) 1341 7257

Opetusministeri Maija Rask Merenkulun turvallisuuskoulutuskeskuksen rakennushankkeiden tiedotustilaisuudessa Lohjalla, torstaina 13.1.2000

as

Mainpage Press releases