Etusivu Tiedotteet Kuvataiteen näyttöapuraha 123 taiteilijalle

Kuvataiteen näyttöapuraha 123 taiteilijalle

tiedote
08-04-1999

Kuvataiteen näyttöapurahat on myönnetty 123 taiteilijalle. Yksittäisen apurahan arvo kasvoi kymmenellätuhannella markalla ja on nyt 40 000 mk. Apurahan saaneita taiteilijoita on kuitenkin aiempaa vähemmän, sillä apurahoihin käytettävissä ollut summa säilyi saman suuruisena kuin viime vuonna eli 4,9 miljoonassa markassa.Apurahoja myönnettäessä arvioitiin mm. hakijoiden taiteellista toimintaa: niin pitkän taiteellisen elämäntyön kuin nykyisen aktiivisen luomisvaiheen perusteella syntyneet näytöt huomioitiin. Apurahoja myönnettiin sekä perinteisen kuvataiteen edustajille että mm. kuvittajille ja performanssitaiteen ja taideteollisuuden edustajille. Apurahojen jaossa pyrittiin myös mahdollisimman suureen alueelliseen tasapuolisuuteen. Apurahaa ei myönnetty näyttöapurahan jo aikaisemmin saaneille hakijoille eikä valtion taiteilija-apurahaa parhaillaan nauttiville taiteilijoille. Apurahaa haki 615 taiteilijaa.

Apurahan saivat tänä vuonna mm. Mauri Faven, Ari Jaskari, Jan Kaila, Sirkka Könönen, Irma Optimisti (Irma Luhta), Jarmo Mäkilä, Vuokko Nurmesniemi, Eeva Renvall, Eino Ruutsalo, Hannu Sirén, Markku Tanttu, Heidi Tikka ja Vesa Oja.

Kuvataiteen näyttöapurahoja on jaettu vuodesta 1997 lähtien. Näyttöapurahan tarkoituksena on edistää luovan työn edellytyksiä kuvataiteen alueella. Apurahoja myönnetään jotta taiteilijoiden tekemiä, julkisessa omistuksessa olevia teoksia voidaan näyttää julkisesti; ne vastaavat näin kirjailijoiden ja kääntäjien kirjastokorvausjärjestelmää. Apuraha on verotonta. Näyttöapurahahakemukset käsittelee opetusministeriön kolmivuotiskaudeksi asettama kuvataiteen näyttökorvauslautakunta.

-- -- --

Lisätietoja:
- kulttuuriasiainneuvos Kari Poutasuo, (09) 1341 7492
- sihteeri Päivi Salonen, puh. (09) 458 2163 (klo 11-13)

Etusivu Tiedotteet Kuvataiteen näyttöapuraha 123 taiteilijalle