Etusivu Tapahtumat

Suomi 100: itsenäisyyden juhlavuosi opetus- ja kulttuuriministeriössä

Suomi100_LeenaKoskelaItsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Juhlavuoden teema on yhdessä. Juhlavuosi käynnistyy vuoden 2017 alussa ja huipentuu itsenäisyyspäivän viikkoon joulukuussa.

Juhlavuoden valtakunnallisia järjestelyjä ja Suomi 100 -ohjelmakokonaisuutta koordinoi valtioneuvoston kanslian asettama sihteeristö.

www.suomi100.fi

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on mukana juhlavuodessa monin eri tavoin. Erityisiä juhlavuoden hankkeita ministeriön toimialalla ovat:

 

Uusi peruskoulu - peruskoulun tulevaisuuden teesit itsenäisyyden juhlavuodeksi

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama Peruskoulufoorumi laatii itsenäisyyden juhlavuodeksi tulevaisuuden teesit suomalaiselle peruskoululle. Osana Peruskoulufoorumin työtä järjestetään mm. laaja visiotyöpajojen kierros eri puolilla Suomea. Parlamentaarisen ryhmän tuottamat suomalaisen peruskoulun tulevaisuuden teesit julkistetaan elokuussa 2017 koulujen alkaessa.

Suomalainen peruskoulu on avannut tiet jokaiselle lapselle perheen taustasta riippumatta korkeaan koulutukseen ja läpi elämän jatkuvaan oppimiseen. Peruskoulun kehittämiseen tarvitaan koko kansakunnan tuki. Peruskoulufoorumi kokoaa perusopetuksen toimijat ja yhteistyötahot yhteiseen visiointiin. Eri sidosryhmät, opettajat ja eri alojen asiantuntijat kutsutaan mukaan peruskoulun kehittämistyöhön.

Osana Peruskoulufoorumin työtä ja peruskoulun tulevaisuuden visiointia ja teesien laadintaa järjestetään eri puolella Suomea tammi-maaliskuussa 2017 laaja työpajojen kierros, joka tarjoaa mahdollisuuden keskustella, ideoida ja vahvistaa sitoutumista perusopetuksen kehittämiseen.

Vanhemmilla on keskeinen rooli koulun muutoksessa. Tammikuun 18. päivä järjestettävässä valtakunnallisessa Maailman suurin vanhempainilta -tapahtumassa halutaan kuulla erityisesti vanhempien ajatuksia peruskoulun tulevaisuudesta. Tavoitteena on sitouttaa ja innostaa vanhemmat mukaan koulumaailman muutokseen. Maailman suurin vanhempainilta on osa HundrED-hanketta.

Lisätietoja: projektipäällikkö Sanna Vahtivuori-Hänninen, OKM, p. 0295 3 30134NUORI2017

Nuoriso- ja kasvatusalan suurin ammattilaistapahtuma NUORI2017 kutsuu kohtaamaan, verkostoitumaan ja käymään yhteiskunnallista keskustelua. Toista kertaa järjestettävän tapahtuman osallistujat ovat kuntien, seurakuntien ja järjestöjen nuorisotyöntekijöitä, työpaja-ammattilaisia, varhaiskasvatuksen ja perhetyöntekijöitä, nuorisotoimenjohtajia, virkamiehiä ja alan tutkimusta tekeviä nuorisotutkijoita - unohtamatta toimialalle opiskelevia.

NUORI2017 on yksi Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumista. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden pääteemana on Yhdessä, joka on myös NUORI2017 -tapahtuman ydinsana. Tapahtuman laaja ohjelmakokonaisuus rakennetaan avoimesti yhdessä eri toimijoiden kanssa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on mukana yhteistyössä. NUORI2017 on nuorisotoimialan juhlavuoden päätapahtuma.

NUORI2017-tapahtuma > www.nuori2017.fi


Taitaja 2017 Helsinki – juhlavuoden ammatillisen koulutuksen päätapahtuma

Taitaja 2017 Helsinki -tapahtuma valtaa Messukeskuksen 15.–18.5.2017. Nelipäiväinen tapahtuma koostuu ammattitaidon SM-kilpailuista, yläkoululaisten kädentaitokilpailusta ja erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ammattitaitokilpailuista sekä monipuolisesta seminaariohjelmasta ja tapahtumatoreista. Taitajassa kilpaillaan mitaleista yli viidelläkymmenellä eri ammattialalla, ja kilpailijoita on mukana yli 500.

Taitaja 2017 Helsinki on Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ammatillisen koulutuksen päätapahtuma, joka nostaa esiin tämän päivän ja tulevaisuuden ammatilliset huippuosaajat ja korostaa yhdessä tekemistä ja vastuullisuutta. Tapahtuman järjestävät Helsingin kaupunki ja Skills Finland ry yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on yhteistyössä mukana.

Taitaja 2017 Helsinki -tapahtuma > http://taitaja2017.fi/


Tiedefoorumi 2017

Satavuotiaan Suomen itsenäisyyttä juhlitaan myös tiedemaailmassa!

Tiedefoorumi on Suomen Akatemian ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhdessä järjestämä seminaari, jossa keskustellaan tieteen ja tiedepolitiikan ajankohtaisista kysymyksistä, tutkimuksen edellytyksistä ja tulevaisuudesta. Suomen juhlavuonna jaetaan myös Suomen tiedepalkinto. Palkinto on merkittävä tunnustus tieteellisestä työstä, joka annetaan Suomessa työskentelevälle tutkijalle tai tutkijaryhmälle. Vuoden 2017 Tiedefoorumi järjestetään touko-kesäkuun vaihteessa.

Tiedefoorumi 2017 > www.aka.fi/tiedefoorumi


Suomi-palkinnot 2017 jaetaan Vuosisadan Kulttuurigaalassa

Vuoden 2017 Suomi-palkinnot jaetaan Vuosisadan Kulttuurigaalassa Turussa 18.10.2017. Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa vuosittain Suomi-palkintoja tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavan läpimurron tehneelle nuorelle taiteilijalle tai taiteilijaryhmälle.

Vuosisadan Kulttuurigaala > www.kulttuurigaala.fi


Talvisodan kansallisen muistomerkin paljastustilaisuus

Talvisodan kansallinen muistomerkki paljastetaan Kasarmitorilla 30.11.2017. Muistomerkki on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen suunnittelema. Tilaisuuden järjestää opetus- ja kulttuuriministeriön asettama Talvisodan muistomerkkitoimikunta.

Lisätietoja: kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen, p. 0295 3 30281
Keskustakirjasto - Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden merkkihanke

Valtio osallistuu yhteensä 30 miljoonalla eurolla Keskustakirjasto-hankkeen rahoitukseen. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskustakirjaston rakentamisesta tammikuussa 2015. Peruskivi muurattiin toukokuussa 2016. Harjannostajaiset ovat juhlavuonna 2017. Kirjasto avataan joulukuussa 2018.

Keskustakirjastohanketta johtaa apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Ohjaustyöryhmässä on jäsenenä ylijohtaja Riitta Kaivosoja ja hänen varajäsenenään rakennusneuvos Liisa Munsterhjelm opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Keskustakirjasto > http://keskustakirjasto.fi/hanke-2/

 

Sivistyksen juhlaseminaari 4.12.2017

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää 100-vuotiaan Suomen kunniaksi korkean tason seminaarin sivistyksen merkityksestä historiassamme ja etenkin tulevaisuudessa. Ohjelma on kohottava ja kiinnostava. Se edustaa sivistyksen koko kirjoa – varhaiskasvatuksesta koulutukseen, tieteeseen, taiteeseen ja kulttuuriin sekä liikuntaan ja nuorisotyöhön.

Etusivu Tapahtumat