Etusivu

Opintotukeen ja opiskelijoiden asumistukeen muutoksia

Opiskelija. Kuva: Juha Tuomi / Rodeo.fi

Opintorahan tasoja yhtenäistetään, opintolainan valtiontakaus nousee ja tukiaika lyhenee. Opiskelijat siirretään yleisen asumistuen piiriin. Muutokset astuvat voimaan 1.8.2017.

Lue lisää

Suomi ja pohjoismainen kulttuuri esillä Lontoossa

Kuva: Southbank Centre / Belinda Lawley

Nordic Matters koko vuoden kestävä kulttuuritapahtumasarja avattiin 13.1. Southbank Centressä Lontoossa. Nordic Matters esittelee vuoden 2017 aikana pohjoismaista taidetta ja kulttuuria osana kulttuurikeskuksen ohjelmistoa. Avajaisten yhteydessä pidettiin myös epävirallinen pohjoismainen kulttuuriministerikokous.

Lue lisää

Vuodenvaihteen muutoksia OKM:n toimialalla

vuodenvaihteenmuutokset_kollaasi

Vuodenvaihteessa tuli voimaan mm. uusi kirjastolaki ja uusi nuorisolaki. Koulutuksen sääntelyä kevennetään ja rahoitukseen tulee muutoksia. Vuodenvaihteessa voimaan tulleita muutoksia on koottu tiedotteeseen.

Lue lisää

PISA 2015: Suomalaisnuoret edelleen huipulla, pudotuksesta huolimatta

PisaNet

Suomalaisten 15-vuotiaiden luonnontieteiden osaaminen oli OECD-maiden kolmanneksi parasta OECD:n osaamistuloksia mittaavassa PISA-tutkimuksessa. Lukutaidossa suomalaisnuoret ovat edelleen parhaiden joukossa, matematiikan osaaminen on säilynyt ennallaan.

PISA 2015 –tutkimuksen tulokset julkistettiin 6.12. Tutkimukseen osallistui yhteensä 73 maata/aluetta.

Lue lisää

Työryhmä etsii keinoja puuttua koulukiusaamiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä selvittää keinoja ehkäistä ja puuttua kiusaamiseen ja edistää koulurauhaa. Työryhmän tekee esityksen mahdollisista lainsäädännön muutoksista, joilla voidaan puuttua kiusaamiseen. Varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa käytettäviä hyväksi koettuja toimintatapoja kootaan valtakunnallisesti kaikkien päiväkotien ja koulujen käyttöön.

Lue lisää

Parlamentaarinen ryhmä kehittämään peruskoulua

3-Opettaja-net

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on kutsunut eduskuntapuolueet peruskoulufoorumin parlamentaariseen ryhmään luomaan teesit tulevaisuuden peruskoululle. Parlamentaarisen ryhmän lisäksi foorumissa toimii tutkija- ja asiantuntijaryhmä sekä toimintaryhmä. Eri puolella maata järjestetään työpajoja ja tilaisuuksia keskustella ja ideoida perusopetuksen kehittämistä. Teesit julkistetaan elokuussa 2017.

Lue lisää

Tietoa turvapaikanhakijoiden koulutuksesta

4

Turvapaikanhakijamäärän kasvulla on välittömiä vaikutuksia perusopetuksen ja varhaiskasvatukseen tarpeeseen. Jatkossa lisääntyy myös tarve maahanmuuttajien valmistaviin ja valmentaviin koulutuksiin lukiossa, ammatillisessa koulutuksessa ja ammattikorkeakouluissa. OKM on koonnut tietopaketin maahanmuuton vaikutuksista mm. koulutukseen.

Lue lisää